Nie przepadam za brownie, ale to mogłabym jeść bez końca. Poznaj prosty przepis
Brownie to amerykańskie ciasto czekoladowe. Jest wilgotne, zwarte i pełne smaku. Charakteryzuje się miękkim środkiem i chrupiącą skórką. Jest niewysokie, bo nie dodaje się do niego proszku do pieczenia. Z tego też powodu można je zaliczyć do ciastek. Dziś zapraszam was na brownie z dodatkiem ciasteczek. Smakuje nieziemsko!
Kilka słów o brownie
Brownie powstało pod koniec XIX wieku w Stanach Zjednoczonych. Jak głosi legenda, pewien kucharz zapomniał dodać proszku do pieczenia do ciasta czekoladowego i zamiast puszystego wypieku powstało niskie, zwarte, ale pyszne ciasto. Od tego czasu brownie stało się jednym z najpopularniejszych deserów w USA i na całym świecie.
Jak zrobić ciasteczkowe brownie?
To brownie zachwyciło mnie smakiem, bo ma dodatek ciasteczek z dodatkiem kawałków czekolady. Dzięki temu składa się z warstwy wilgotnej i chrupiącej. I co istotne, robi się je szybko i nie wymaga długiego pieczenia. Gwarantuję, że tym deserem wszyscy będą się zajadać.
Przepis: Ciasteczkowe brownie
Ciasto czekoladowe z dodatkiem ciasteczek
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Amerykańska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 16
- Liczba kalorii
- 335 w każdej porcji
Składniki
Na masę brownie:
- 120 g masła
- 120 g gorzkiej czekolady
- 3 nieduże jajka
- 2/3 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów laskowych lub włoskich
Na masę ciasteczkową:
- 80 g masła
- 1/3 szklanki cukru drobnego
- 1/2 szklanki cukru brązowego
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 1 jajko
- 1 szklanka mąki
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli
- 2/3 szklanki posiekanych ciasteczek czekoladowych z kawałkami czekolady
Sposób przygotowania
- Przygotowanie masy brownieNa masę brownie masło rozpuść w rondelku. Dodaj posiekaną czekoladę, odstaw na minutę, a potem całość wymieszaj na gładką masę, przestudź. Jajka zmiksuj z cukrem i cukrem wanilinowym, połącz z masą czekoladową, a potem z mąką i z posiekanymi orzechami.
- Przygotowanie masy ciasteczkowejMasło zmiksuj z cukrem drobnym, brązowym i wanilinowym na puszystą masę. Połącz z jajkiem, a potem z mąką przesianą z sodą oczyszczoną. Masę wymieszaj z ciasteczkami.
- Pieczenie ciastaNiedużą, prostokątną formę wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej masę brownie, a potem masę ciasteczkową. Całość oprósz solą. Ciasto piecz ok. 20 minut w 170 stopniach Celsjusza.
Jak piec i podawać brownie?
Ciasteczkowe brownie piecze się 20-25 minut w 160-170 stopniach Celsjusza. Prawidłowo upieczone powinno być dopieczone na wierzchu, ale lepkie w środku. Sprawdzając je suchym patyczkiem, do patyczka może się przylepić czekolada, ale nie ciasto. To nie może być surowe. Brownie serwuje się po wystudzeniu i pokrojeniu w kwadraty. Można je ozdobić świeżymi owocami.