Nie przepadam za brownie, ale to mogłabym jeść bez końca. Poznaj prosty przepis

Dodano:
Ciasteczkowe brownie Źródło: Magdalena Kmita-Kulesza/Smaki.pl
Lubię puszyste ciasta, dlatego brownie nigdy nie zwracało mojej uwagi. Do czasu, gdy skusiłam się na kawałeczek u koleżanki. Muszę przyznać, że było genialne – pełne smaku, miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Już mam na nie przepis.

Brownie to amerykańskie ciasto czekoladowe. Jest wilgotne, zwarte i pełne smaku. Charakteryzuje się miękkim środkiem i chrupiącą skórką. Jest niewysokie, bo nie dodaje się do niego proszku do pieczenia. Z tego też powodu można je zaliczyć do ciastek. Dziś zapraszam was na brownie z dodatkiem ciasteczek. Smakuje nieziemsko!

Kilka słów o brownie

Brownie powstało pod koniec XIX wieku w Stanach Zjednoczonych. Jak głosi legenda, pewien kucharz zapomniał dodać proszku do pieczenia do ciasta czekoladowego i zamiast puszystego wypieku powstało niskie, zwarte, ale pyszne ciasto. Od tego czasu brownie stało się jednym z najpopularniejszych deserów w USA i na całym świecie.

Jak zrobić ciasteczkowe brownie?

To brownie zachwyciło mnie smakiem, bo ma dodatek ciasteczek z dodatkiem kawałków czekolady. Dzięki temu składa się z warstwy wilgotnej i chrupiącej. I co istotne, robi się je szybko i nie wymaga długiego pieczenia. Gwarantuję, że tym deserem wszyscy będą się zajadać.

Przepis: Ciasteczkowe brownie

Ciasto czekoladowe z dodatkiem ciasteczek

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Amerykańska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
16
Liczba kalorii
335 w każdej porcji

Składniki

Na masę brownie:

  • 120 g masła
  • 120 g gorzkiej czekolady
  • 3 nieduże jajka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów laskowych lub włoskich

Na masę ciasteczkową:

  • 80 g masła
  • 1/3 szklanki cukru drobnego
  • 1/2 szklanki cukru brązowego
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2/3 szklanki posiekanych ciasteczek czekoladowych z kawałkami czekolady

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie masy brownieNa masę brownie masło rozpuść w rondelku. Dodaj posiekaną czekoladę, odstaw na minutę, a potem całość wymieszaj na gładką masę, przestudź. Jajka zmiksuj z cukrem i cukrem wanilinowym, połącz z masą czekoladową, a potem z mąką i z posiekanymi orzechami.
  2. Przygotowanie masy ciasteczkowejMasło zmiksuj z cukrem drobnym, brązowym i wanilinowym na puszystą masę. Połącz z jajkiem, a potem z mąką przesianą z sodą oczyszczoną. Masę wymieszaj z ciasteczkami.
  3. Pieczenie ciastaNiedużą, prostokątną formę wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej masę brownie, a potem masę ciasteczkową. Całość oprósz solą. Ciasto piecz ok. 20 minut w 170 stopniach Celsjusza.

Jak piec i podawać brownie?

Ciasteczkowe brownie piecze się 20-25 minut w 160-170 stopniach Celsjusza. Prawidłowo upieczone powinno być dopieczone na wierzchu, ale lepkie w środku. Sprawdzając je suchym patyczkiem, do patyczka może się przylepić czekolada, ale nie ciasto. To nie może być surowe. Brownie serwuje się po wystudzeniu i pokrojeniu w kwadraty. Można je ozdobić świeżymi owocami.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...